Saarenmaalla tuulee koko ajan. Tässä ilmanalassa ihminen on konkreettisesti luonnon armoilla. Tänne eläköitynyt pariskunta Salme ja Matti Rinne päättivät muuttaa runsaat kymmenen vuotta sitten. Koti Länsi-Uudellamaalla vaihtui rantatonttiin ja uudisrakennukseen Saarenmaan eteläisimmässä kärjessä. Matkaa pääkaupunkiin Kuressaareen on noin 50 km, lähellä on muutama naapuri ja edessä ulappa.

 

Saarenmaa oli pariskunnalle tuttu entuudestaan ja kaunis parin hehtaarin rantatontti oli löytynyt jo 1990-luvun lopulla. Kun muutto tuli ajankohtaiseksi, tuttu suomalainen sisustusarkkitehti Lars Gestranius suunnitteli pariskunnalle talon kaikkien toiveiden mukaisesti. Talo on suomalainen, mutta paikallista tyyliä ovat mm leveät räystäät ja jyrkkä katto. Vaaleansinisen puutalon ympärille Salme ja Matti ovat rakentaneet ateljée- ja varastorakennuksen sekä saunan. Rehevässä puutarhassa näkyy vuosien työ: kasvimaa kukoistaa ja marjapensaat tuottavat marjoja.

 

Alakerta on yhtä tilaa. Talon eteisestä aukeaa lämpimän värikäs kahden varttuneen aikuisen koti. Valoiset seinät luovat kontrastia runsaille mäntypuisille pinnoille. Eteisen upea matto on lahja tyttäreltä ja tuotu Turkista. Suuri peili on löytö Kuressaaren antiikkiliikkeestä.

 

Keittiö on kodin sydän ja siellä viihtyvät myös vieraat. Matin suunnitteleman mäntypöydän ympäriltä löytyvät nahkapäällysteiset Ben af Schulténin Artekille suunnittelemat safarituolit 1970-luvulta. Hienon jugend-lampun Matti peri isoisältään. Seinällä on ruotsalaisia kuparivuokia 1800-luvulta. Salme on koonnut keittiön ikkunalle iloisen värisiä teekannuja, löytöjä kirpputoreilta.

 

Alakerran elämä keskittyy keskusmuurin ympärille. Siinä on leiväntekoon ja ruuanlaittoon tarkoitettu leivinuuni, joka lämmittää koko talon. Keittiössä on tavallisen hellan lisäksi myös puulämmitteinen italialainen hella. Olohuoneessa on varaava takka.

 

Kahden taideharrastajan koti on avointa tilaa kahdessa kerroksessa. Tilaa jälkikasvulle, lapsille ja lapsenlapsille, riittää 180-neliöisessä talossa. Ensimmäisessä kerroksessa tilaa kokoaa keskusmuuri, josta löytyy niin leivinuuni kuin varaava takka. Yläkerrassa tilaa jakaa vaatehuone. Ikkunat avautuvat joka suuntaan ja valoa riittää taivaan täydeltä.

 

Leivinuunin edessä lattiaa lämmittää Turkista tuotu Kelim-matto.

 

Olohuoneen pöydän Matti teki vanhan mankelin pöydästä. Puusohvan pari löysi osto- ja myyntiliikkeestä Karjaalta. Yrjö Kukkapuron vuonna 1969 suunnittelemat Remmi-sarjan nahkaiset nojatuolit ovat mukavia ja niihin kuuluvat rahit löytyvät eteisestä ja yläkerrasta.

 

Yläkerta on vapaata ja avaraa tilaa, jonka toisessa päässä on pariskunnan makuuhuone ja toisessa vierastila. Makuutilan päädyssä on seinällinen cd-levyjä, pariskunnalle tärkeitä musiikkiaarteita klassisesta jazziin.

 

Ryijyt pehmentävät isoa tilaa. Toinen niistä, vierassängyn takana oleva ryijy on Matin vanhempien yhdessä solmima vuonna 1930.

 

Täällä maa on rehevää ja runsassatoista. Biodynaamisesti viljellystä keittiöpuutarhasta ja kasvihuoneesta riittää hyvin omiin tarpeisiin. Belgianpaimenkoira Pipa pitää seuraa ja on tyttärentyttären hyvä kaveri.

 

Ateljé löytyy piharakennuksesta, jossa on tilaa monelle muullekin harrastukselle.

 

Teksti Minna Pajamies

Kuvat Joonas Brandt