Sivistysnurkka

Kuukauden sana: nyhtöpossu

27.12.2013

Tämän syksyn ruokatrendi on ollut pulled pork eli revitty sianliha, joka noin vuosi sitten sai eräässä ruokablogissa kauniimman kuuloisen suomenkielisen vastineen nyhtöpossu. Nyhtöpossu on suolaliemessä liotettua, uunissa pitkään kypsytettyä porsaan kasleria tai lapaa, joka on kypsänä niin mureaa, että sen voi repiä suikaleiksi pelkällä haarukalla.

 

Näin tehty ruoka tunnettiin jo 1700-luvulla, jolloin se valmistettiin siipikarjasta. 1900-luvulla linnut korvattiin sialla, ja valmistusmenetelmä varsinkin USA:ssa vaihtui hitaasta hauduttamisesta grillissä kypsentämiseen. Ruokablogien ja ruokalehtien perusteella meillä Suomessa nyhtöpossu valmistetaan joko grillaamalla tai uunissa kypsentämällä – kenties vuodenajan mukaan. Näin joulun aikaan nyhtöpossun tai kinkun laittajat voivat tunnelmoida Juice Leskisen Sika-joululaulun sanoin: ”Isoveli veistänsä terottaa / Ja luistansa porsaan erottaa / Lapset laulaa: jouluntähti on ehdoton”.

 

Lähde: kotus.fi

Kuva: Flickr/Another pint please…





Twitter
JAA:   Share this on Twitter LinkedIn Share




Seuraa meitä